DIO Oosterwolde afdeling Gymnastiek

Lesaanbod

Peutergymnastiek
Spelen, in beweging zijn en plezier staan bij peutergymnastiek bovenaan. Al spelend ontdekken ze de grenzen van hun kunnen en leren ze deze stapje voor stapje te verleggen. DIO gymnastiek biedt 1 keer per week peutergymnastiek aan. De les wordt gegeven op woensdagmiddag 15:30-16:15 uur o.l.v. Jessica van der Burgt

Kleutergymnastiek
Kleuters hebben plezier in bewegen. Elke stoeprand, bank of iets dergelijks nodigt hen uit om te bewegen, te spelen en te ontdekken. De kleuter maakt een enorme ontwikkeling door, waarbij deze drang tot bewegen erg belangrijk is. Helaas hebben kinderen vaak te weinig ruimte om optimaal te kunnen bewegen of worden ze geremd door angstige ouders.

Bij kleutergymnastiek proberen wij aan de bewegingsbehoeften van elke kleuter te voldoen. Ja, van elk kind. Elk kind is anders; het ene kind is bang om over kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees.

Bij kleutergymnastiek worden situaties geboden die passen bij de kinderen en die elk kind op zijn eigen niveau kan beleven, en waarop elk kind zich op zijn eigen tempo en mogelijkheden ontwikkelt. Daarbij proberen wij als leiding het kind te stimuleren steeds een stapje verder te gaan.

Elke gymles ziet er weer anders uit. En de meeste kinderen hebben er veel plezier in. Of het nu een soepel of een minder soepel kind is, wij houden er rekening mee. Want kleutergym is er voor ALLE kleuters.

Recreatie gymnastiek meisjes en jongens
Het maakt niet uit wat voor niveau je hebt, iedereen is welkom bij de recreatielessen en het gaat vooral om het plezier. Recreatie gymnastiek is vanaf 5 jaar, op deze leeftijd beginnen de kinderen op een speelse manier met turnoefneingentjes aan alle toestelen. Hoe ouder de kinderen worden, hoe uitdagender de oefeningen zullen worden. Vooral samen plezier hebben en werken op je eigen niveau en in je eigen tempo is erg belangrijk.

Selectie meisjes 
Soepel, vlot, technisch perfect en met veel plezier. Zo voer je als turnster op de toestellen je oefeningen uit. Je traint om steeds leniger en soepeler te worden.

Sprong
Na een harde aanloop en een stevige afzet op de plank maak je een acrobatische sprong over de pegasus. Bij het springen is ook veel aandacht voor de landing, die perfect tot stilstand moet zijn.

Brug ongelijk
De oefening op de brug met ongelijke leggers bestaat uit verschillende soorten elementen, zoals zwaaien, kiepen, draaien (buikdraai, zolendraai), verbindingselementen, vluchtelementen en afsprongen.

Evenwichtsbalk
Op de 5 meter lange en 10 centimeter smalle evenwichtsbalk worden oefeningen geturnd die bestaan uit acrobatische elementen (zoals radslag, handstand, bruggetje achterover) en gymnastische elementen (zoals sprongen, pirouettes), met elkaar verbonden door sierlijke pasjes en houdingen.
Op wedstrijden wordt niet alleen het vallen van de balk bestraft, maar ook zichtbare evenwichtscorrecties. De balkoefening wordt afsloten met een afsprong, waarbij een perfecte landing tot stilstand ook weer heel belangrijk is.

Vloer
De vloeroefening wordt gedaan op muziek en bestaat uit acrobatische sprongenseries, die worden afgewisseld met gymnastische onderdelen en choreografische elementen.

Selectie jongens
Krachtig, snel, technisch perfect! Zo voer je als turner op de toestellen je oefeningen uit. Een aparte belevenis? Absoluut! Je traint om steeds sterker te worden, je kweekt echte mannenkracht aan. Turnen is een sport met ongekend veel uitdaging. Spectaculair dus!

Vloer
Acrobatische sprongen vormen de hoofdmoot en worden afgewisseld met gymnastische bewegingen, krachtelementen en draaibewegingen. Een goede spierbeheersing speelt een belangrijke – zo niet de belangrijkste rol – bij de uitvoering.

Voltige
Een toestel met onbegrensde mogelijkheden. Het voltigeren wordt – ten onrechte – afgeschilderd als moeilijk en lastig. Zie je kans om te starten met een technisch goede ondergrond dan zijn die problemen eenvoudig te overwinnen. De presentatie mondt dan uit in elegant over het paard vlinderen met onnavolgbare draaien en wendingen en prachtige hoge scharen.

Ringen
Oefeningen aan de ringen vragen veel kracht. Hierop zijn tal van onderdelen gebaseerd. Denk maar eens aan de plank voor of achter, de breedtehang en vrije balans. Het zijn onderdelen die afgewisseld dienen te worden met zwaai-elementen en natuurlijk een spectaculaire afsprong.

Sprong
Na een harde aanloop en een stevige afzet op de plank maak je een acrobatische sprong over de pegasus. Bij het springen is ook veel aandacht voor de landing, die perfect tot stilstand moet zijn.

Brug
Een echt zwaaitoestel met talrijke mogelijkheden. Elementen zijn zowel boven- als onder de liggers uit te voeren. Brug biedt de kans om creatief bezig te zijn. Beperken we ons tot de hoofdmoot – de steunfase – dan ligt daarin de uitdaging opgesloten om voor het eerst in je leven tot handenstand te zwaaien.

Rekstok
Ook een specifiek zwaaitoestel, maar met het accent op hangen. Je draait en zwaait rond de stok, je moet lef en durf hebben om er iets meer uit te halen. Ronduit spectaculair is de eerste reuzenzwaai of de salto-afsprong waarbij je los van de stok komt.

Trim gym/ muziek
Tijdens deze lessen wordt er veel aan aerobics, circuittraining en conditietraining gedaan. De les wordt zoveel mogelijk op muziek uitgevoerd.

Zitgymnastiek
Algehele lichaamsbeweging met gebruik van een stoel. Ook wordt er tijdens de lessen veel gebruik gemaakt van muziek.

Heren trim/ volleybal
Vind u het leuk om te volleyballen, mist u de sport of wilt u het graag leren.  Tijdens dit uur kan iedereen weer even genieten van het spelletje.

Volksdansen 
Tijdens de les volksdansen worden nationale en internationale volksdansen aangeleerd en gedanst. Bij onze dansgroep staat het recreatief dansen voorop. Het is een combinatie van je lekker op de muziek laten gaan en flink bij de les blijven om de dansvormen onder de knie te krijgen.

Zang
Gezellig samen een uur met z’n allen zingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *